Fargetrender – Hvordan vil vi bruke farger i 2022

Hvordan velger vi farger til hjemmet? Hva er fargetrendene nå, og hvordan har de vokst frem? Kategorisjef interiør i Butinox, Jenny Bull-Gustavsen forteller om fargetrender og hvordan vi vil bruke farger i 2022.

Fargebonanza eller avdempede toner

– Det er spesielt to fargerettninger som vi ser for oss at vi kommer til å se mer av i 2022, forteller Bull-Gustavsen.

På den ene siden har vi fargebonanza. Bull-Gustavsen forteller at det er den største endringen vi har sett i nyere tider. Her gjelder mye bruk av farger i hjemmet, og gjerne i samspill med hverandre. Eksempelvis er rosa stue, grønt kjøkken og ferskenfargede kontrastvegger blitt mer vanlig å se enn tidligere.

Trenger du et eksempel, kan du sjekke ut dette huset på Lillestrøm (link), som har valgt nettopp denne stilen.

Selv de som vanligvis holder seg til de avdempede og rolige tonene, finner inspirasjon i fargebonanzaen, og velger å implementere elementer av disse fargene i interiøret.

– Der er akkurat som at det har truffet en nerve i skandinavisk stil, sier Bull-Gustavsen.

«Butinox-huset» i Lillestrøm. @kontrasthus Foto: Mint Agency

Større behov for stabilitet i interiøret

På den andre siden av fargebonanzaen, har vi det rolige og harmoniske uttrykket.

Bull-Gustavsen forteller at det lenge har vært populært med avdempede jordtoner, men nå som alt skjer hjemme og vi er så mye inne, har vi et større behov for ro og stabilitet i interiøret.

– Dessuten er vi i større grad også opptatt av bærekraft. Og selv om maling bidrar til å beskytte treverket og veggene i hjemmet, er det ikke bærekraftig å male hele tiden. Da vil det være flere som velger et litt tryggere fargevalg og går for den mer nøytrale fargepaletten og spesielt jordtonene fra kalde til varme og lyse til mørke beige nyaner, sier Bull-Gustavsen.

Foto: Mint Agency

Selv om disse parallelle fargetrendene er stikk motsatte, så finnes det en link. Fargebonanza krever innslag av det nøytrale og nedtonede for å ikke bli for voldsomt. For eksempel brukes det mye lyse treslag, elementer av de nøytrale fargene som hvitt, grått og sort som bidrar til en god balanse i stilen.

Både det nøytrale og det mer fargerike er dermed med oss hele tiden. Ofte når du har fargede vegger, roer du det ned i detaljer og møbler. I den avdempede stilen velger vi gjerne å gjøre det motsatte, med farger på møbler eller i detaljer.

Fra mørkt til pastell

Etterhvert som de parallelle fargetrendene vokser frem, er det også en endring i hvordan vi tar i bruk klassikere.

– Blått og grønt er farger som har vært i tiden lenge nå. De er fortsatt dominerende, men vi ser en endring i hva slags blå- og grønntoner vi går for, sier Bull-Gustavsen.

Fra å være mørke og tunge, velger vi nå oftere de lyse tonene. Nesten pastell, men med en del sort i slik at fargen oppleves avdempet og delikat.

– Det har kanskje også litt å gjøre med tiden vi er i – der nyheter og verden generelt kan fremstå litt mørkt.

Fler og fler velger også å ta i bruk taket som en fargeflate. Det er ikke lenger slik at taket bare skal være hvitt.

Nå som du har fått en innføring i fargetrender, og hvordan vi vil bruke farger i 2022, er det uansett viktig å vite at det aller viktigste når det kommer til bruk av farger i hjemmet, er at det er du selv som bestemmer. Hjemmet skal være personlig og en trygg base for oss. Da er det viktig at du velger de fargene som gir nettopp deg noe. Om det er fargebonanza som gir deg energi, eller avdempede toner som gir deg ro. Valget er til syvende og sist kun ditt eget.

Tenker du på å selge din bolig? Et nytt strøk maling i moderne farge kan faktisk bidra til å øke verdien på boligen. Vi har skrevet mer om det her.