Kjøpe bolig for første gang?

Det er mye å tenke på når du skal inn på boligmarkedet. Har du husket å snakke med banken om finansiering? Eller kontaktet megler for å melde deg på visning? Før du bestemmer deg for din første bolig, kan disse rådene være nyttige på veien.

Gjør research.
I forkant av boligjakten er det lurt å avklare hva du egentlig er ute etter, og hva du kan forvente å få for den summen du har til rådighet. Ta kontakt med en megler her i Alta som har god områdekunnskap og som kan hjelpe deg med å avklare hva som er viktig for deg. Hvis det for eksempel er viktig for deg å komme raskt ut i naturen, må du nødvendigvis ikke bo midt i byen. Er det viktigere med kort vei til matbutikken, universitetet eller offentlig transport?

– Dersom du har spørsmål om et bestemt område eller omkring kjøpsprosessen er det lurt å kontakte en megler. Eiendomsmeglere er gode rådgivere, og kan åpne øynene dine for nye muligheter som du kanskje ikke har tenkt på før. Det er bedre å avklare ting på forhånd enn etter at du har kjøpt.

Snakk med banken
Rekordlave renter kan gjøre det gunstig for folk som vil inn på markedet nå. Snakk med banken din om finansiering av din første bolig. I Boliglånsforskriften er det satt en maksgrense for boliglån på fem ganger inntekten. For at banken skal gi deg boliglån må inntektene dine være større enn utgiftene. I tillegg må du stille med minimum 15 prosent av kjøpesum + omkostninger i egenkapital. Egenkapital kan finansieres gjennom; oppsparte midler (i BSU eller lignende) eller realkausjon fra foreldre (foreldrene tar opp et tilleggslån med sikkerhet i egen bolig). Til sist må du skaffe deg et finansieringsbevis. Dette er en skriftlig bekreftelse på hvor mye du kan få låne i banken, som igjen setter en ramme på hvilken prisklasse du kan kjøpe bolig innenfor.

Vær obs på fellesgjeld
I borettslag inngår leilighetens fellesgjeld i femgangen når du søker om boliglån, selv om den nedbetales via husleien. Det betyr at prisen på en borettslagsleilighet er kjøpesum + fellesgjeld. For nyere boliger kan fellesgjelden utgjøre en betydelig del av den totale kjøpesummen. Vær derfor ekstra oppmerksom i dialogen med banken om du ønsker å legge inn bud på en leilighet med fellesgjeld. Det kan være lurt å kontakte borettslagets forretningsfører i forkant for å høre om det er planlagt betydelige utbedringer og lignende i fremtiden, noe som vi gjøre at fellesgjelden øker.

Sett deg et maksbeløp
Husk at drømmeboligen vil dukke opp mange ganger! Før du kaster deg ut i en budrunde bør du bestemme deg for hva som er din absolutte budgrense, slik at du ikke lar deg rive med og ender med å by langt over takst. Noen tror at boligen ikke er «kjøpt» før kontrakten er underskrevet. Det stemmer ikke. Det er aksepten av budet som er avgjørende.

Sett opp budsjett
Før du kjøper din første bolig bør du lage deg et budsjett som viser månedlige inntekter og utgifter. Ha gjerne en egen boligkonto hvor du hver måned overfører penger fra lønnskontoen til å dekke avdrag og renter på boliglånet, strøm, forsikringer, bredbånd, kommunale avgifter etc.

Få godfølelsen på visning
Sjekk boligen nøye når du er på visning. Det er også lurt å laste ned prospektet og lese det grundig før du melder deg på visningen. Da har du et bedre utgangspunkt når du skal vurdere boligens tilstand, og slipper færre overraskelser i etterkant. Bruk megleren, still spørsmål og sørg for at du får svar på alt du lurer på. Det er ofte en rekke ting som står i salgsoppgaven, som nødvendigvis ikke alltid er like lett å forstå. Når det tekniske er i boks, er det viktig at du får den gode følelsen på visning – boligen skal tross alt bli ditt første hjem.

Er du i tvil – spør en megler om råd!

Kilder: Huseierne.no, KLP.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait