Fem tips for å gjøre uteplassen klar til sommeren

Med varmere vær og solskinn på vei, er det på tide å begynne å forberede uteplassen for varmere dager. Etter en lang og kald vinter kan uteplassen din sannsynligvis trenge en oppgradering og vedlikehold. Uansett om du har en stor terrasse på landet eller en liten balkong midt i byen, er det alltid noen grep du kan ta for å gjøre uteplassen din klar til sommeren.

Vedlikeholdsvask

Rengjøring av terrasser, uteplass og tilhørende hagemøbler er essensielt for godt vedlikehold. Uteplassen kan fort bli veldig skitten etter en lang høst og vinter, så pass på at du vasker grundig i forkant av hver utesesong. Kost vekk løv, rusk og rask, og vask deretter med egnede produkter beregnet for treverk, steinheller og utemøbler.

Planlegg utemøbler

Når sommeren melder sin ankomst, er det hyggelig å invitere venner eller familie til sene sommerkvelder på verandaen. Planlegg uteplassen som om den var et rom innendørs, så kan du nyte tiden ute enda mer. Sørg for komfortable sitteplasser og lag fleksible områder der du kan gjøre mye forskjellig. Har du begrenset med plass til utemøbler kan du fint bygge dine egne. Bruk trepaller og gamle eplekasser, og tilpass dem slik at du får utnyttet mest mulig av arealet. Et godt tips er å sjekke finn.no. Her kan du både få tak i gratis trekasser, paller mot henting, eller flotte gjenbruksskatter.

Eksperimentér med ulike tekstiler

Innred med tekstiler som er lette å ta med inn når været skifter. Velg puter i ulike farger og stoffer, men pass på at det ikke blir for fargerikt. Det kan fort bli slitsomt å se på i lengden – både for deg og dine nærmeste naboer. Bestem deg heller for en fargepalett og eksperimenter med tekstiler i ulike fargenyanser. Gulvteppe til utendørsbruk, en deilig liggestol eller hengekøye gir i tillegg rom for ro og avslapning. Et varmt pledd til kjølige sommerkvelder kan være fint å ha tilgjengelig – vi bor tross alt i Norge.

Gå for grønt

Planter og blomster er alfa omega på en uteplass. Her kan du skape din egen grønne oase med palmer og potteplanter, eller dyrke din egen urtehage – for å sette prikken over i´en i matlagingen. Jordbær, markjordbær og grønnsaker er alle fine å dyrke på terrassen. Hvis uteplassen er liten kan du bruke potter i halv eller kvart størrelse, samt veggbrakett til dyrking som kan henge på rekkverk eller vegg. Er du plaget av gjenboere kan du sette planter på hyller for å redusere innsyn.

Skru på lysene

Stearinlys, lykter og telys gjør det lunt og koselig på uteplassen og er lette å ta med inn når været skifter. Til gjøremål som krever litt mer fokus, kan det være lurt å bruke gulvlamper og bordlamper for utendørsbruk. Vil du ha enda smartere belysning, bør du investere i noen solcellelamper. Om sommeren er lyskilder som bruker solenergi helt genialt. På mindre balkonger kan lyslenker i taket eller på veggen være både plassbesparende og stemningsskapende.