Visste du at depositumskontoen kan være en fremtidig boliginvestering?

Når noen skal flytte hjemmefra er det store endringer på gang. Om så du er en student som skal til en ny by, eller om du er en forelder som skal la barnet ditt fly ut av redet for første gang – så må det finnes en ny plass å bo.  

Om man ikke er ute etter å kjøpe, er det å leie en leilighet den vanligste løsningen. Når dere da har funnet den perfekte leiligheten, skrevet under på kontrakt og er klar til å flytte inn, får dere beskjed om å sette inn en relativ stor sum på en depositumskonto. Men hva er det?   

Hva er egentlig en depositum? 

Depositum er et pengebeløp som settes som forsikring for huseieren. Dette kan være manglende husleie eller skader på boligen som gjør at huseieren har en trygghet i at vedkommende ikke taper penger på å leie ut boligen sin. 

Det finnes forskjellige størrelser på depositum, som å avtales mellom partene, det vanligste er mellom tre og seks måneders husleie. Sistnevnte er maksimum.

Hva er forskjellen på en depositumskonto og en vanlig konto? 

Etter å ha skrevet kontrakt, går dere sammen med huseier og oppretter en depositumskonto. Denne skal være i deres – altså i leietakers navn – men dere disponerer den begge to. Opprettelsen av en slik konto, skal i sin helhet betales av utleier. 

Dette er en sperret konto, som hverken dere eller huseier har mulighet til å benytte seg av. 

Når leieforholdet er ferdig, skal depositumskontoen avsluttes og beløpet i sin helhet betales tilbake. Om alt er i orden i boligen og husleien har blitt betalt, selvsagt. I så tilfelle kan huseier med din skriftlige samtykke ta ut summen som mangler. Om det ikke er enighet rundt dette, vil saken gå til Forliksrådet eller Namsmannen.

Hvordan kan depositumskonto kan være en investering? 

Som nevnt tidligere, er et depositum opp til flere måneders husleie – altså en anseelig sum. Denne summen skal stå på en konto over tid i en finansinstitusjon med vanlige rentevilkår i Norge. Det vil da naturlig nok bety at det vil gå renter på denne summen. Disse rentene har dere i helhet krav på. Derfor kan dere etter leieforholdet sitte igjen med et beløp som har vokst med renter over tid. 

Så la oss si at dere har leid en bolig over en periode på fem år; depositumsbeløpet vil ha vokst ut fra de gjeldende rentebetingelser, og om du da i tillegg er i prosess med å gå fra å leie til å eie, vil dette beløpet kunne hjelpe godt til på egenandelen til et boliglån. På den måten kan en depositumskonto fungere som en vellykket investering. 

Ikke penger til depositum?     

Om dere ikke har muligheten til å betale depositumet til en bolig, finnes det også en annen løsning. Det er noe som heter depositumsgaranti. Det vil si at en tredjepart går inn som garantist på hele depositumet. Det vanligste er at dette er et forsikringsselskap. Der må du betale inn en mindre sum – mellom 3-5 000 norske kroner, og på denne måten blir ditt beløp blir garantert av selskapet. I et slikt tilfelle vil ikke ditt innskuddsbeløp bli tilbakebetalt.   

Hvis du likte denne artikkelen, kan du lese mer om bolig på vår blogg her.

Trenger du hjelp til å selge din bolig? Eller kanskje det er på tide med en ny verdivurdering? Vi hjelper deg gjerne! Kontakt oss her.