Slik pynter du til 17. mai

Har du tatt på deg rollen som vert for årets 17. mai frokost eller lunsj? Her får du noen tips til hvordan du kan pynte hjemmet til en fin feiring i rødt, hvitt og blått.

Lek deg med borddekkingen

Frokost eller lunsj – 17. mai handler mye om å nyte god mat i godt selskap med venner og familie. Spisebordet blir som et naturlig midtpunkt ved feiringen, og mye av pyntingen foregår nettopp på bordet. Tør å ha det gøy med pynten – det finnes ingen regler, men vi hjelper deg litt på vei med noen gode tips:

Rødt, hvitt og blått

Det er ikke uvanlig at man velger et fargetema når man pynter til fest eller høytid. Noen velger hvit jul, andre rød – noen velger sølv til jubileum, andre gull. Med 17. mai er det vel å regne som obligatorisk å følge fargene til landet vi feirer. Men hvordan du velger å ta i bruk det røde, hvite og blå er opp til deg. Et godt tips er dog å bruke hvitt som basefarge, og å ikke ha like mye av alle fargene representert.

Suppler det hvite med flaggets andre farger for å gi bordet og resten av pynten rundt om i huset en harmonisk helhet. Hva med å bruke en løper i rødt, hvitt og blått langs midten av bordet. Og pynte opp med små og store vaser med friske blomster i de riktige fargene. Jo flere vaser med blomster, jo mer vårfølelse, jo bedre!

Blomster og vaser

Det er ikke nødvendig å gå til innkjøp av vaser for anledningen, bruk det du har. Bruk også det du har av lysestaker. Ulike høyder på vaser og lysestaker er bare en fordel, og gjør bordpynten din mer spennende. Dessuten gjør det noe med stemningen når du tilføyer levende lys, selv om det kanskje er lyst og midt på dagen.

This image has an empty alt attribute; its file name is interflora.jpg
Foto: Interflora.

Mat som bordpynt

Siden så mye av feiringen den 17. handler om mat, hvorfor ikke bruke maten også som pynt? Sånn sett er jo flaggets farger enkle å jobbe med også i matverdenen. Pynt opp bordet med innslag av bringebær, blåbær og jordbær. Eller hva med å lage noe godt av vannmelon? Bruk pepperkakeformer eller andre former til å lage fine figurer av melonen. Server i en skål sammen med friske bær. Morsomt og godt for både store og små!

Et annet friskt og superenkelt tips til dessert som både ser bra ut og smaker godt; finn frem fine glass, pisk kremfløte til krem og legg krem og bær lagvis i rødt, hvitt og blått. Hvis pavlova er tradisjon, er et godt tips å dekorere kaken i formen til Norgesflagget.

This image has an empty alt attribute; its file name is Nar-skal-Instagram-1024x683.jpeg
Foto: Marianne Pfeffer Gjengedal for Jernia.

Apropos flagg

Flagg er en sentral og viktig del av 17. mai, og det finnes ikke et sted disse ikke hører hjemme på nasjonaldagen. Pynt med flagg i vaser med blomster, eller stikk flagg ned i blomsterpotter både utendørs og inne. Gå til innkjøp av små kakeflagg, og stikk dem tilfeldig i rettene på koldtbordet. Disse gir enhver rett en feirende følelse.

Nille har en egen underside for 17. mai pynt. Her kan du også kjøpe vimpelgirlander, eller pyntebånd med norgesflagg til å henge opp i stua. 

Vi håper du har fått noen gode tips eller inspirasjon til hvordan å pynte til 17. mai. Vi ønsker deg lykke til med pyntingen, og måtte du få en fantastisk feiring av nasjonaldagen! Hipp, hipp, hurra!

Likte du denne artikkelen? Les mer på vår blogg.

Kilder: Rema 1000, Meny, Floris