Hvordan optimalt lyssette stua

Belysning er det som setter prikken over i’en når det kommer til interiør. Likevel er det en faktor som mange ikke tenker over. Riktige lamper og lys, eller mangel på det, har nemlig stor innflytelse på hvor godt det føles å oppholde seg i et rom. I denne artikkelen gir vi deg råd til hvordan du optimalt kan lyssette stua.

Det første som er lurt å tenke på er hva du har behov for i stua. Gjør en vurdering for å komme frem til hva slags funksjoner du trenger at lyset berører. Det finnes, i all hovedsak, 3 typer forskjellige lysfunksjoner:

1. Grunnbelysning: Det jevne lyset i rommet, som sikrer at du har nok lys til f.eks. rengjøring. Løses ofte med taklamper, downlights eller vegglamper.

2. Funksjonsbelysning: Fokusert, ekstra sterkt lys som skal dekke et område der du utfører en oppgave. Løses ofte med takpendler, spotskinner eller leselamper til gulv, bord og vegg.

3. Stemningsbelysning: Lyset som roer ned og understreker en stemning og følelse. Løses ofte med bordlamper, gulvlamper og vegglamper.

Lys som skaper liv og dybde

Stuen er det rommet i huset som bør ha flest funksjoner når det gjelder lyssetting. 
Et godt tips er å se på belysningen i stuen som flere lag med lys. Start med en hovedlyskilde, enten det er innebygde downlights eller en skinne med spotter. Det viktigste er at hovedbelysningen gir god spredning av lys og kan dimmes ved behov.

Fortsett med lys som skal ha en spesifikk funksjon: kanskje har du behov for godt leselys, gjerne ved godstolen i hjørnet, eller kanskje maleriet på veggen fortjener litt ekstra synlighet med egen spotter.

Funksjonsbelysning som leselampe hører til i stua

Når du har fått på plass en plan for hovedbelysning og funksjonsbelysningen, kan du slå deg løs med lys som kun skal være der for å skape god stemning og atmosfære. Dette kan være i form av små lamper bak møbler og planter for å skape fine former og lyspunkter i rommet, eller for eksempel at du plasserer lys i mørke kroker og andre områder for å skape mer dybde og liv.

Energi- og økonomivennlig lys

Glødepærer har lenge vært utrolig populære. Som pyntebelysning hjemme er det mange som går for den trendy løsningen med en enkel glødepære som henger i en ledning fra taket. Men det kan fort bli en dyr fornøyelse, spesielt slik som strømprisene er i dag. De fine designpærene koster noen hundre kroner stykket, men et høyt energiforbruk må påberegnes i tillegg. Det er kanskje derfor glødepærer og halogenpærer oftere erstattes med energi- og pengebesparende LED-lys i butikker over hele Europa.

Selv om LED-pærene som regel er tre ganger dyrere i innkjøp enn glødepærer, vil man spare opp mot 400 kroner i året per pære hvis man ganger levetiden med innkjøpsprisen. Vi har tidligere skrevet om andre tips til hvordan du kan spare strøm, her.

Å vite hva som er riktig pære å velge kan være vrient, spesielt når det finnes så mange forskjellige å velge mellom. Her er noen råd før du handler:

  • LED: burde vare minst 15.000 timer
  • Fargegjengivelse (Ra/CRI): Hvis fargegjengivelsen er ekstra viktig går du for Ra over 90.
  • Levetid: Gå etter pæren med lengst levetid
  • Lysfarge: Velger du en pære med lysfarge på 2.700-3.300 Kelvin, får du en pære med et varmt lys. Det tilsvarer glødepærens lysfarge.
  • Sparepærer: minst 10.000 timer

Stuen er et rom vi oppholder oss mye i og det er viktig at belysningen i stuen er behagelig, smart og gjennomtenkt. Følger du disse tipsene er du godt på vei til hvordan du optimalt kan lyssette stua – og hvor det i tillegg er tatt hensyn til energibruken.

Kilder: Vi i villa, Lampehuset, KK