Gi kjøkkenet et løft uten å tømme lommeboken

Har du lyst til å gi kjøkkenet et løft uten å tømme lommeboken? Fortvil ikke, det finnes en masse oppgraderinger du kan gjøre for å gi rommet et helt nytt uttrykk, uten å tømme lommeboken. Her er noen budsjett-vennlige grep du kan ta for å friske opp et av husets mest brukte rom.

Male fronter

Om kjøkkeninnredningen har pene fronter som ikke er for slitte, kan du enkelt friske de opp ved å spraylakkere eller male de. Da sparer du både tid og penger. Å få skapfrontene profesjonelt lakkert koster nok litt, men det er fremdeles langt rimeligere enn å bytte de helt ut. Det billigste alternativet er i midlertid å ta frem malerkosten og gjøre jobben selv. Husk å vaske skikkelig før du setter i gang.

Et annet alternativ er å kjøpe folie som kan klistres direkte på dørene. Folien etterlater ingen limrester, så du kan enkelt fjerne den igjen om du vil endre på noe. Folie finner du i alle mulige farger og mønstre, og gir deg muligheten til å være ganske så kreativ. Det finnes en «how to» – video om å legge folie på profilerte kjøkkenskap. Den kan du se her.

Ny benkeplate

Benkeplaten får ofte kjørt seg under matlagingen og ellers i den daglige bruken. Om du bestemmer deg for å bytte ut benkeplaten, vil dette være nokså kostbart med tanke på at man her må koble fra og til vannkranen, noe en rørlegger bør gjøre. Nok en gang kan folien være redningen! Med folie eller kontaktplast trenger du ikke engang bytte ut benkeplaten, du kan bare «trekke» den om. Det finnes flotte løsninger med for eksempel kontaktplast som ser ut som marmor eller treverk, og resultatet er det samme som om du skulle fått på plass en helt ny plate.

Benkeplaten er en så synlig del av kjøkkenet at det synes godt når du gjør endringer her.

Kjøkkenplater i stedet for fliser

Visste du at det finnes panel som er spesialtilpasset området mellom overskap og benk? De er ekstra slitesterke og tåler både direkte vannsprut og store temperatursvingninger. Og som ikke det er nok, så kommer de også i en rekke ulike design. En perfekt anledning til å få det akkurat slik du vil ha det, uten at det skal koste skjorta. Byggmakker har et bredt utvalg kjøkkenplater du kan sjekke ut.

Nye håndtak

Bytting av håndtak er det aller enkleste du kan gjøre på kjøkkenet. Det verken koster eller krever mye i det hele tatt, men det kan gi en overraskende stor forandring. Erstatt de gamle håndtakene med noe nytt og spennende. Ikke vær redd for å kombinere for eksempel knotter og håndtak, eller for å prøve noe helt nytt slik som noe mer elegant med enkel utforming, eller skaphåndtak i skinn.

Belysning

Tenk over alternativer for belysning. Belysning er en viktig faktor som mange kanskje ikke tenker over. Riktige lamper og lys, eller mangel på det, kan ha stor innflytelse på hvor godt det føles å oppholde seg på kjøkkenet. Hva med å legge en LED-list under overskapene? De er rimeligere enn spotter og gir massevis av godt lys. Eller gå til innkjøp av en ny og moderne taklampe. Lampehuset har skrevet en guide til hvordan du bør lyssette kjøkkenet.

Ny kran

Noe av det som blir mest brukt på et kjøkken, er kranen. En så sentral del av rommet, men som fort kan bli glemt når du skal gi kjøkkenet et løft. Et nytt blandebatteri kan koste alt fra 1500 kroner og oppover. Det spørs litt hvilke funksjoner du vil at den skal ha. Går du til innkjøp av en ny kran, er det ingen regler som sier at du ikke kan bytte den ut selv. Med det sagt, så er det alltid best å søke hjelp fra en profesjonell hvis du føler deg usikker. Det kan bli en dyr affære hvis det ikke gjøres riktig. Ønsker og mener du at du dette er noe du selv kan fikse, finner du en guide til hvordan det skal gjøres her.

Ikke glem detaljene

Det gjør mye med et kjøkken hvor detaljene er tatt hensyn til. Friske urter på benken, ny oppvaskkost og en stilig flaske med oppvaskmiddel kan hjelpe mye.

Gjør kjøkkenet hyggelig med nye kjøkkenhåndklær, gardiner eller duk på bordet. Gjerne med noen fine og moderne farger. 

Med ny farge på fronter og nye benk- og kjøkkenplater vil kjøkkenet både se og føles helt nytt. Riktig belysning kan gi det et moderne uttrykk, og detaljene gjør det lunt og personlig. Gi kjøkkenet en et løft uten å tømme lommeboken! Vi håper du har funnet noen gode råd på veien her. Lykke til med «oppussingen»!

Likte du denne artikkelen? Sjekk også våre tips til hvordan du kan forlenge badets levetid.

Kilder: Skil.no, Byggmakker, Lampehuset, Lindas Dekor