En guide til forkjøpsrett i borettslag

Forkjøpsrett kan være vanskelig å forstå – både for førstegangskjøpere, og de som har vært lenge på boligmarkedet. Partners Eiendomsmegling gir deg en guide til forkjøpsrett i borettslag, hvordan du kan bruke forkjøpsretten din, og alt i mellom som er lurt å vite.

Først og fremst, hva er forkjøpsrett?

Forkjøpsrett er en rett noen har til å tre inn i en avtale andre har inngått for å overta en bolig, med akkurat de samme vilkårene. I praksis vil dette si at du kan by på en bolig og vinne budrunden, men at du må vente før du vet om den faktisk er din. Hvis noen med forkjøpsrett har bestemt seg for at de vil ha nettopp den boligen, så kan du miste boligen på tross av at du vant budrunden.

Hvordan fungerer det?

De finnes to forskjellige måter å bruke forkjøpsretten på. Fastprisavklart forkjøpsrett og forhåndsavklart forkjøpsrett.

Forskjellen er at med fastprisavklart forkjøpsrett så skjer alt etter at selgeren har akseptert bud og vilkår. Med forkjøpsretten kan man her dermed tre inn i avtalen uten å ta del i noe budrunde og uten å melde interesse i forkant. Å bruke forkjøpsretten på denne måten er bindende.

Med forhåndsavklart forkjøpsrett må interessenter som har forkjøpsrett melde seg innen en fastsatt frist om de er interesserte i å kjøpe boligen. Dette kan de gjøre uten å binde deg. Boligen legges ut som normalt, og det er først etter budrunden er avsluttet at du med forkjøpsrett får tilbud om å kjøpe boligen til den samme pris og vilkår som vinneren av budrunden. Her kan du velge å takke nei om du ikke er enig i pris eller vilkår.

Hvordan får man forkjøpsrett?

Det finnes flere typer forkjøpsrett, men det er i all hovedsak to varianter som vi vil omtale denne gangen. De som har eierandeler i borettslag og de som er medlemmer av boligbyggeselskaper, som for eksempel Polarlys boligbyggelag her i Alta. Andelseier i et borettslag har alltid første prioritet når det kommer til forkjøpsrett. Med andre ord, skal naboen din i borettslaget selge leiligheten, er det dere som bor i borettslaget som får forkjøpsrett først. Deretter går det etter ansiennitet; de som har det eldste medlemskapet, eller som har bodd lengst i borettslaget, står først i køen.

Ansiennitet kan overføres, blant annet til egne barn, søsken eller foreldre. Mange foreldre melder sine barn inn i boligbyggelagene i en tidlig alder, slik at de har lang ansiennitet når de skal inn på boligmarkedet for første gang.

Hvordan bruke forkjøpsretten?

Du har ikke automatisk forkjøpsrett selv om du er medlem av et boligbyggelag eller er andelseier av et borettslag. For å kunne benytte deg av forkjøpsretten når du har funnet drømmeboligen, må du melde forkjøp før boligens meldefrist. Og boligen ligger som regel ute for forkjøp i bare noen få dager, så her må du følge godt med. Gikk det ikke gjennom med drømmeboligen, og du fortsatt er på leting, så er fordelen med forkjøpsrett at du kan melde forhåndsavklart forkjøp på så mange boliger du måtte ønske uten at det er bindende.

En enkel sjekkliste til bruk av forkjøpsretten:

1. Finn drømmeboligen. Er boligen tilknyttet ditt boligbyggselskap eller boligbyggerlag? Da kan du bruke forkjøpsretten.

2. Meld interesse innen meldefristens utløp. Hvert boligbyggselskap har sin egen side for å melde forkjøpsrett på, gjør deg kjent med hvor du melder forkjøp på hos boligbyggselskapet du tilhører.

3. Len deg tilbake å vent til budrunden er over.

4. Hvis du har brukt fastprisavklart forkjøpsrett er dette bindende. Har du lengst ansiennitet, er boligen din.

5. Hvis du har brukt forhåndsavklart forkjøpsrett kan du gjøre en vurdering av om du vil matche budet og prisen boligen endte opp på. Synes du prisen er bra og du har lengst ansiennitet, er boligen din.

Har du et medlemskap i et boligbyggelag, er det ikke sikkert dette medlemskapet kun gjelder i den byen du bor i. Skal du flytte, kan det hende du kan bruke ansienniteten dit du skal flytte. Flere boligbyggelag samarbeider om noe som heter «Felles Forkjøpsrett», hvor du faktisk kan bruke medlemskapet ditt andre steder. Norges Boligbyggelag har en oversikt du kan lese her.

Kilder: Meglersmart