Dyr strømregning? Prøv disse grepene

Med kulda stiger strømprisene. Man kan nesten ikke unngå å lese om hvor dyr strømmen er blitt. Hva kan man gjøre for å kutte strømforbruket? Prøv disse grepene for å unngå dyr strømregning

Her i Norge er vi vant med lave strømpriser og bruker mye av strømmen til oppvarming. I følge Huseierne, bruker vi om lag 50 prosent av strømmen til nettopp dette. I det siste er strømprisene blitt rekordhøye og en stadig større andel av husholdningsbudsjettet går til oppvarming av boligen. Selv om vi her nord ikke har de prisene som er lenger sør i landet, kan det kjennes i lommeboka her også. Hvilke grep bør man ta for å unngå en dyr strømregning? Det finnes mange gode råd der ute, og vi skal prøve å dele noen av disse med deg.

Redusere innetemperaturen

Det er en kjent sak at oppvarming av boligen er en av de største dragerne når det kommer til strømforbruk. Jo kaldere været blir, jo mer strøm bruker vi på å varme opp boligen vår. Vi bruker panelovner, varmekabler og dusjer kanskje litt lenger.

Et enkelt grep kan være å redusere temperaturen på ovner og varmekabler. Hvis man kutter innetemperaturen med én grad, betyr dette en reduksjon i strømkostnadene på 5 prosent! Man sier at det beste er å prøve å holde innetemperaturen på rundt 19-21 grader.

Er det noen rom dere bruker mindre enn vanlig, kan dere godt skru ned temperaturen enda litt til i disse.

Et annet grep kan være å kutte varmen i varmtvannsbeholderen, men husk at den alltid må være over 70 grader for å unngå oppblomstring av bakterier som f.eks. legionella.

Har du tilgang på ovn eller peis, kan det også være et alternativ på ekstra kalde dager å fyre med ved i kortere perioder. Ser man i et lengre perspektiv, kan det være lurt å vurdere å installere en varmepumpe.

Skal dere reise bort i en helg eller flere dager, er det lurt å sette ned temperaturen til 15 grader. Da unngår man å risikere at rørene fryser dersom det plutselig skulle oppstå ekstremkulde.

Kutt ned på varmtvannsforbruket

Vi har allerede vært inne på varmtvannet. Å varme opp vannet, krever energi, så om du skal dusje, prøv å dusje sjeldnere eller litt raskere enn du pleier. Du kan også montere en sparedusj. Man kan halvere vannforbruket om man installerer en sparedusj.

Gode nyheter til den som hater å ta oppvasken: Det er mer effektivt og energibesparende å bruke oppvaskmaskinen enn å ta oppvasken for hånd. Grunnen er at oppvaskmaskinen bruker mindre varmtvann enn man skulle tro. Hvis du dropper tørkeprogrammet, sparer du enda mer strøm. Prøv å vente med å kjøre oppvaskmaskinen til den er helt full – da sparer du strøm.

Ikke vask klærne dine så ofte, og når du gjør det – sørg for at vaskemaskinen er full. Det samme gjelder tørking av klær. Kanskje du kan henge klærne til tørk fremfor å bruke tørketrommelen? Det tar lenger tid, men denne metoden gir mindre slitasje på klærne dine og er et godt grep mot dyr strømregning.

Skift til mindre energikrevende pærer

Ta en runde og sjekk pærene i lampene dine. Er de gamle, trekker de mer strøm enn nyere varianter som sparepærer og LED.

Monter tetningslister i vinduer og dører

Mye av varmetapet i en bolig er på grunn av at vinduer og dører «lekker» varme. Trekker det rundt vinduene, er et enkelt grep å montere tetningslister der det trekker som verst. Dette er en rimelig investering og noe man kan fikse selv. Nettsiden Gjør-det-selv har en fin guide/oversikt over hva man bør velge og hvordan man går frem.

Vi har tidligere skrevet om hvordan man kan søke om støtte til å redusere strømforbruket sitt hos Enova. Les mer om det her.

Kilder: Fjordkraft, Huseierne, strøm.no