Kunst i hjemmet skaper stemning

Kunst kan tilføre et rom en ekstra dimensjon når du skal dekorere hjemmet ditt. Et flott maleri på veggen eller en skulptur skaper både stemning, beundring og samtale. For mange er derfor kunst like viktig som det er personlig. Likevel kan det være vanskelig å vite hva man skal velge, og hvordan man skal innrede hjemmet med det. Vi gir deg noen gode pekepinner på hva du kan tenke over hvis du er usikker.

Velg med hjertet

Å kjøpe kunst er litt som å tippe lotto. Du vet aldri hvilke faktorer som gjør at et kunstverk plutselig kan stige masse i verdi. Av nettopp den grunn bør du legge tankene om hvor mye det bør koste til siden, og heller velge kunst som vekker noe i deg. Husk at kunst er subjektivt, og det er viktigst at du som skal eie det synes det er fint. Det er den følelsesmessige verdien som teller!

Alt må ikke koste skjorta

Googler du «dyreste kunstverk i verden», kommer det opp bilder av malerier og skulpturer selv den mest ivrige kunstelskeren rynker litt på nesen av. En vanlig misforståelse om kunst er at høy pris er det samme som kvalitet. Med kunst så skal du aldri bruke titusener av kroner for å fylle stua eller soverommet med noe du ikke synes er spesielt fint.

Et godt tips er å sjekke ut plakater på nett. Sider som graffitiprints.com og wallstories.no har mange flotte grafikker til en rimelig penge. Ofte kan du også finne flott grafikk og kunst på markeder og i bruktbutikker. 

Tenk på rammen

Et flott maleri eller grafikk fortjener en passende ramme som kan vise frem bilde på den beste måten. Som ny eier av et kunstverk er rammen derfor viktig å ta stilling til. Skal den være klassisk eller minimalistisk? Hva slags farge og tykkelse skal den ha? Hva slags ramme passer best med resten av interiøret i hjemmet? Vil du i det hele tatt at det skal passe inn i interiøret, eller vil du skape dynamikk ved å velge noe helt annet? Hos profesjonelle rammeverksted kan du få hjelp og rådgiving til hva som passer best for akkurat ditt kunstverk.

I mange tilfeller har galleristen eller kunstneren gjort det enkelt for deg og allerede valgt ramme til bildet. Da er det ofte en grunn til hvorfor de har valgt nettopp den rammen.

Vent til alt annet er på plass

Holder du på med innflytting i ny bolig eller har du kanskje akkurat blitt ferdig med oppussing? Et godt råd er å vente med å plassere kunst i hjemmet til alt annet er på plass. Et rom uten møbler ser veldig annerledes ut enn et rom som er møblert. Det samme gjelder veggene i rommet. Det er nærmest umulig å se for seg hvordan bildet vil henge på veggen når ingenting annet i rommet er på plass. Med mindre du har kjøpt et maleri i millionklassen er det sjeldent at du velger å møblere rommet etter hvor og hvordan bildet skal henge. Når rommet er fullmøblert ser du lettere hva slags form rommet tar. Da er det mye enklere å leke seg med farger og motiv.

Plassering på veggen

En ting er å vente til alt annet av interiør er på plass før man ser hvor og hvordan kunstverket passer inn i rommet. En annen ting er, når du først har bestemt deg for hvilken vegg det skal henge på, hvordan det skal plasseres på den valgte veggen. En klassisk feil som mange gjør er å henge bilder for høyt. For å unngå dette er et godt tips å ta utgangspunkt i dørklinker og vindus- og dørkarmer. Er bildet veldig stort kan du bruke overkanten på døren som et utgangspunkt for max-høyde. Er bildet mindre kan du bruke vinduene som utgangspunkt. Er vinduene høye kan du plassere det i samme høye som omtrent midt på et vindu. Dessuten, jo høyere det er under taket, jo høyere tåler rommet at du henger bilde. Tenk proporsjonalt.  

Skal det henges flere bilder ved siden av hverandre som en collage kan du først legge ut alle bildene på gulvet for å få et godt overblikk over hvordan du vil at det skal se ut på veggen. Ta bilde av den ferdige collagen på mobilen slik at du har malen å jobbe etter når bildene skal opp på veggen.

Er det et kunstverk du er spesielt glad i så kan en god idé være å henge det opp der flest mulig folk får glede av det. Enten inngangspartiet eller i stuen. Og har du plass kan du gjerne la det få henge helt for seg selv.

Mange opplever at det å kjøpe kunst og å innrede hjemmet med det, kan være litt vrient.   Ofte er det usikkerhet det står på; hva ser fint ut? Hvor mye skal jeg bruke? Hvordan passer dette inn hjemme hos meg? Til syvende og sist så er det kun du selv som bestemmer svarene på disse spørsmålene. Men med denne artikkelen håper vi at vi har hjulpet deg litt på vei slik at du nå er tryggere på hvordan å innrede med kunst i hjemmet.

Kilder: Bo trend, Boligpluss, Finansavisen