Energimerking av boligen

Du har sikkert sett dette før på både kjøleskap, komfyrer og andre elektriske produkter. Energimerking er også noe som er viktig for din bolig. Ved å sjekke dette skikkelig, kan det spare deg for en masse fremtidige utgifter. Etter boliglån og vedlikehold, er strømutgifter den største utgiften i en husholdning.


Når du er på visning eller ser igjennom prospektet, ikke glem å ta en titt på energiattesten til boligen. I følge energimerking.no så skal en ny bolig minst oppfylle nivå C, mens eldre boliger vil normalt ha en dårligere score.


Fyll ut din egen attest

Siden 2010, skal alle boliger og hytter som selges eller skal leies ut, ha en energiattest. Hensikten er at man skal kunne sette fokus på energieffektivisering. Du kan fylle ut din egen attest. Dette kan du gjøre via denne siden.  Dette gjelder ikke hvis boligen er helt ny. Da skal energimerkingen gjennomføres av en ekspert. Dette kan du få hjelp av fra en takstmann eller eiendomsmegleren din. Energiattesten er gyldig i ti år. Dersom du gjør du endringer i boligen som kan være avgjørende for energimerkingen, kan du når som helst oppdatere energiattesten.

Hvis man tar oppvarming for eksempel, vil en bolig som kun varmes opp av panelovner, få en dårlig karakter (rødt). Mens boliger som varmes av fjernvarme, biobrensel eller varmepumpe, vil få en bedre score.


Energimerkingen deles inn i to deler:

Skala fra Energimerking.no

Energikarakteren er en skala fra A til G, hvorav A er best. Energikarakteren viser hvor energieffektiv boligen er og gir en ide om hvor mye energi det er forventet at boligen krever ved normal bruk. En bolig med dårlig score, kan bety at det må brukes mye energi for å varme opp boligen.

En bolig med dårlig energikarakter, kan derfor på lang sikt bli dyrt. Dette fordi de ofte er dårligere isolert enn en bolig med god energikarakter. I følge Enova kan du spare mange tusenlapper i året ved å etterisolere boligen din. Du kan til og med søke om støtte til dette.


Oppvarmingskarakteren
 vurderer i hvor stor grad bygningen kan varmes opp med andre energikilder enn fossilt brennstoff og strøm. Karakteren er i form av en fargeskala fra grønn til rød hvor grønn karakter innebærer at en stor prosentandel av boligen kan varmes opp av energikilder som ikke er fossile eller strøm.

For eksempel kan en bolig som varmes opp med vannbåren varme basert på biobrensel, få grønn oppvarmingskarakter. En bolig som har fått gul oppvarmingskarakter, varmes gjerne opp av varmepumper, lukket vedovn og direkte elektrisk oppvarming.


En rødmerket bolig vil for eksempel være en som varmet opp av direkte elektrisitet, olje eller gass.


Oppvarmingskarakteren sier ikke noe om hvor mye energi boligen bruker.


Kilder: Kilder: Energimerking.no, Enova, eiendomsmegler.no, huseierne.no