Husk dette før du drar på ferie

Tur på hytta, eller tur til Spania – sommerferie er ferie uansett hvor du velger å reise. Og når du skal på ferie er det noen ting du bør huske på før du reiser hjemmefra.


En ting er sikkert; selv om sommerferien i år for de fleste foregår i Norge, om det er å krysse landet på tvers, telte i det åpne eller slappe av på hytta, så skal hver dag nytes til det fulle. For at uroen om hva du kan ha glemt før du dro hjemmefra ikke skal komme krypende, har vi satt sammen en liten huskeliste til deg:


Lukk og lås

Dette er vel kanskje en selvfølge for mange, men ta gjerne en ekstra runde for å sjekke at alle vinduer og dører er lukket og låst. Har du sikkerhetslås, bruk denne også. Om du har avtalt at noen skal sjekke hjemmet ditt med jevne mellomrom, gi nøkkelen direkte til dem, eller finn et gjemmested innbruddstyver ikke leter. Med andre ord, IKKE under dørmatta.


Lyn og torden

Elektronikk som er plugget inn slik som TV, vaskemaskin, tørketrommel, PC og nett behøver ikke strøm mens dere er borte. Siden sommeren er høysesong for lynnedslag er det derfor lurt å dra ut stikkontakten før dere drar.

Et annet tips, er å være sikker på at alle vannløp er åpne og at takrenna ikke er tett. Det kan regne mye om sommeren og hvis vannet ikke renner den veien det skal, kan det oppstå flomsituasjoner rundt huset.

Andre ting som fort kan bli offer for dårlig sommervær er løse gjenstander rundt huset slik som trampoline og parasoll eller utemøbler. Skulle det blåse opp, er det kjedelig hvis vinden tar tak og blåser dette bort i hagen til naboen, for eksempel. Så prøv å se etter muligheter for å tjore de fast.


Steng vannet

Å stenge vannet før man reiser på ferie, er en god sikring dersom man vil være trygg på å ikke få vannskader i huset. Et alternativ er å investere i en Waterguard, et system som overvåker rørene, og automatisk stenger av vannet med en gang de registrerer en lekkasje.


Alarm

Har du alarm i boligen din er det definitivt lurt at den faktisk blir brukt når hele familien skal vekk. Alarmselskapene tilbyr også produkter som kan tidsstyre lyset i hjemmet. Sjekk også at røykvarsler har batterier som fungerer før dere reiser.


Kjæledyr

Ikke glem at enkelte overnattingssteder ikke aksepterer kjæledyr. Sjekk derfor om de stedene dere skal reise til lar dere ta med kjæledyr. Hvis ikke, bør dere enten la noen andre passe dyret, eller vurdere kennel eller dyrehotell.


Forsikre deg mot tyveri

Verdifulle ting som du ikke skal ha med deg, bør du legge vekk slik at det ikke ligger fremme. F.eks laptop, smykker og andre lett omsettelige verdisaker. Et annet tips er å ta bilde av smykker og verdisaker slik at du kan dokumentere dette dersom uhellet skulle være ute. Har du en brannboks/safe – bruk denne. Her kan du legge verdipapirer og andre verdisaker. Ta inn stige og lås denne inn i garasje hvis du har. Det samme gjelder verdifulle hagemøbler og verktøy som gressklipper og liknende.

Har du innboforsikring, og vet du verdiene på det du har i hjemmet ditt? Det kan være lurt å ha oversikt på dette. I verste fall kan du være underforsikret og ikke få igjen det du har krav på dersom ulykken skulle være ute.

 Allier deg med naboer

Har du gode naboer som skal være hjemme mens du er borte? Snakk med dem og få dem til å hjelpe deg med å ta inn post (dersom du ikke har omadressert den), vanne blomster og holde øye med hjemmet ditt. Spør også om naboen kan kaste litt søppel i søppelkassen slik at det ser ut som noen er hjemme.


God ferie fra oss i Partners Eiendomsmegling!