Male huset?

Våren er ofte tid for rydding, vårrengjøring – og noen ganger male huset. Velger man riktig maling, trenger man heldigvis ikke å gjøre dette så veldig ofte. Det kan gå 10-15 år mellom hver gang, men, når du først må sette i gang er det greit å følge noen gode tips.


Å male huset trenger ikke å være så slitsomt som man skulle tro. Dersom du velger å gjøre dette selv, er det greit å være systematisk og sette opp en liste, før du setter i gang.


Prøv å regne ut hvor mange kvadratmeter som skal males. Fagfolkene i butikkene her i Alta vet hvor mye maling som trengs pr kvadratmeter.


Så er spørsmålet: Har du alt utstyret du trenger? Dersom du skal høyt opp på veggen, kan det kanskje være en ide å tenke på sikringssele som kan festes ordentlig – i f.eks pipa.


Dette trenger du:

 1. Plast, presenning eller noe annet materiale som kan dekke over trapp, terrassebord eller andre flater som ikke bør få maling på seg
 2. Hansker – vernebriller når du skal bruke fasaderens
 3. Fasaderens til å vaske vegger
 4. Vaskekost
 5. Stålbørste / skrape til å børste vekk gammel maling
 6. Slipepapir
 7. Mikrofiberklut
 8. Hageslange
 9. Utendørs maskeringstape til å tekke karmer og lister rundt vinduer
 10. Stor malebøtte – gjerne med krok som kan henge på stigen
 11. Forlengerskaft til rulle og/ eller pensel
 12. Grunning – Dette trengs på steder der gammel maling er skrapet/ vasket bort, og treverket er blitt eksponert
 13. Maling


Fasaderens

Først må du finne frem fasaderensen, denne kan enten sprøytes på, eller brukes direkte på en kost med forlengerskaft. Fasaderens kan være kraftige greier, så bruk gjerne hansker og vernebriller når du jobber med dette. Når fasaderensen har fått sitte en stund (ikke la den sitte så lenge at den tørker inn i treverket), finner du frem kost og vasker i lengderetningen av bordene. Jordan anbefaler at man jobber nedenfra og opp, så man ikke får settemerker på veggen. Du bør dyppe skrubben ofte i en bøtte med vann og rensemiddel underveis.


Vaske veggene

Deretter finner du frem hageslangen og spyler bort vasken. Denne gangen begynner du ovenfra og jobber deg nedover. Når dette er gjort, lar du treverket tørke i tre til fire dager – avhengig av været. Sjekk gjerne værmeldingen. Men vær sikker på at det er tørt, la det gjerne tørke litt for lenge enn for lite.


Skrape bort gammel maling

Når fasaden er tørr, skal den skrapes, og gammel maling må bort. Dette gjelder bobler i gammel maling og andre ujevnheter. Her kan man bruke stålbørste og skrape for å fjerne det verste. Bruk gjerne slipepapir der du har skrapet for å få et jevnt og godt resultat. Deretter går du over med en mikroklut eller liknende for å tørke bort slipestøv.

Er det blitt flekker etter at du har skrapet bort gammel maling, bør disse dekkes med grunning.


Nå kan du male

Etter at fasaden er skrapet og grunnet kan du begynne å male. Det er viktig at veggen er tørr og ren før du setter i gang. Da setter malingen seg bedre. Sjekk værmeldingen. Det er greit å bare ta en vegg av gangen. Overskyet vær er det beste, da man skal unngå direkte sollys og regn.

Er det sol, vent til solen har flyttet seg og veggen er i skyggen. Direkte sollys gjør at malingen tørker for fort og ikke setter seg ordentlig i treverket.

Når du velger rulle og pensel, sørg for at de har lik bredde som panelet.

Mal rundt hjørner og rundt vinduer først før du tar de store flatene. Begynn med rulle og mal over med pensel etterpå for å jevne ut malingen.

Et viktig sted å male, er endebordet nederst på veggen (se bildet). Dette området er ofte utsatt for råde, så ikke glem dette stedet.

Ikke glem endebordet nederst. Foto: Jordan

Når du skal opp i høyden, bruk en mindre malebøtte, så slipper du å drasse på et 10-liters spann opp i stigen. Eventuelt kan du leie et stillas. Dette er mer stabilt og enklere å bevege ser på, men tar mer tid å sette opp.

Du trenger ikke male hele huset på en dag. En slik jobb kan gjerne gjøres over flere dager. Så når du er ferdig med en vegg, pakker du ned penslene i malingsspannet og trekker en plastpose over slik at de holder seg fuktige til neste malerunde.

Når du er ferdig, kan du lene deg tilbake og slappe av og tenke med visshet at det er minst 10 år til neste gang.

Lykke til!