Boligkjøp for første gang?

Mange drømmer om egen bolig. Første skritt til å omsette denne drømmen til virkelighet er å spare, jobbe og ordne finansiering. Har du derimot nok kunnskap om boligkjøp når du har funnet et egnet objekt og må ta avgjørelsene raskt? Her er en liten innføring i de viktigste problemstillingene førstegangskjøpere møter i boligmarkedet.


Hva kan jeg kjøpe for og hvordan får jeg finansieringsbevis?

Du kan by på alle boliger opp til grensen på finansieringsbeviset som du får utstedt av banken. Dette er ikke et lån, men en vurdering som legges til grunn for kjøpet som utløser lånet. Det koster ingenting å ha et finansieringsbevis, og selve beviset varer i cirka tre måneder før du må søke om ett nytt.

Når banken vurderer økonomien din, ser de etter to ting. Nummer 1, hvor mye penger du har på konto i form av egenkapital. Den skal være minimum 15% av kjøpesummen. Nummer 2, hva slags betjeningsevne har du? Her ønsker de lønnslipper fra en fast stilling, som gir banken en form for trygghet at du kan betale de neste tre månedene.

De fleste førstegangskjøpere sliter med både egenkapitalen og fast arbeid / høy lønn. Løsningen blir en kausjonist.


Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en person som garanterer for en del av lånet. Det er som regel foreldre. De kan nemlig trekke på egenkapitalen i sin egen bolig. Risikoen oppstår hvis boligen blir tvangsolgt og du skylder penger, da vil foreldrene dine skylde sin andel til banken.


Kan jeg bruke BSU kontoen?

Denne kontoen er laget for at unge mennesker skal spare til bolig. Men et viktig poeng er at du «kan» bruke den til ditt første boligkjøp, du «må» ikke. Mange fortsetter å spare i BSU etter at de har kjøpt da dette utløser skattefordeler. Du kan bruke BSU til f.eks oppussingsarbeid eller lignende i etterkant.


Hva bør jeg se etter i en boligannonse?

Pris er en åpenbar variabel ingen kommer utenom. Det anbefales dog å lese annonsen nøye. Hvor mye gjeld er det i borettslaget? Hva er felleskostnadene? Hva er det de prøver å skjule på bildene som kommer godt frem når du er på visning? Det er mange ting du kan sjekke med god intuisjon. Ettersom du ikke har kjøpt bolig før, er det kanskje mest praktisk å lese hele prospektet, sett en rød strek under alt du lurer på og spør megleren eller en som er godt befart i eiendomsmarkedet.


Hvordan bør jeg opptre i budrunden?

Det er ingen fasit på hvilken strategi som gir deg lavest pris, da motpartene ofte er uforutsigbare. Rådet mange vil gi deg er å mentalt forberede deg på et nivå du ikke ønsker å gå over. Blir boligen kjøpt av noen andre på en høyere pris, kan du klappe deg selv på skulderen fordi du har vært disiplinert, den boligen var ikke ment for deg.


Jippi, jeg har kjøpt, når kan jeg overta?

Dette avtales helt individuelt under en budrunde. Når ønsker du å overta? Lånet løper ikke for fullt før du har fått nøklene i hånden.


Vi i Partners Eiendomsmegling står klare til å bistå også ved kjøp. Ta bare kontakt dersom noe er uklart.