Pass på rørene i kulda

Når kulda kommer krypende, kan rørene fryse. Et resultat av dette kan være at rørene sprekker og du får lekkasjer som kan bli svært kostbare. Men fortvil ikke – det finnes råd.


For boligeiere er kan en vannlekkasje bli svært dyr når kulda kommer. Det kan være lurt å ta noen forholdsregler, avhengig av hva slags hus du bor i. For eksempel: Bor du i et hus som er eldre enn 25 år, kan det være lurt å bestille en sjekk av rørene. Flere eldre hus har kobberrør, som blir slitt over tid og har en anbefalt brukstid på 50 år. Jo eldre rørene er, jo større fare er det for at det kan oppstå lekkasjer.


Frostskader

Kalde vintere kan gjøre skade på vannrør, og eldre rør fra 50 – 70 tallet er mest frostutsatt. Fryser vannet i røret, kan det sprekke fordi isen i røret utvider seg.


Hvis du har frosne rør, må du stenge hovedstoppekranen og varme opp rommet hvor røret befinner seg. Ikke fall for fristelsen ved å bruke åpen ild som primus eller skibrenner.


Når røret er tint, åpner du forsiktig hovedstoppekranen for å se om det er oppstått noen lekkasjer.


Ta rørsjekken

I dag ligger de fleste rørene skjult, og det gjør det vanskelig å sjekke rørene selv. Derfor anbefaler vi at du kontakter et selskap som kan gjennomføre en rørinspeksjon – gjerne før uhellet er ute. Har du bodd lenge i boligen og ikke husker en eventuell tilstandsrapport, kan det være lurt å finne frem dokumentasjonen på boligen for å dobbeltsjekke tilstanden på rørene.


Har du vært på visning og vurderer å kjøpe, se om det er dokumentasjon på tilstanden på bad, kjøkken og rør. Fra 2015 skal tilstandsrapporten inneholde en tilstandsgrad. Hvis badet har en dårlig score, bør du tenke deg om før du legger inn et bud.


Lekkasjestopper

Fra og med 1. juli 2011 ble det påbudt med lekkasjesikring i alle nye boliger (TEK-17). Bor du i en eldre bolig, kan det være lurt å investere i dette. Waterguard er et selskap som tilbyr slike løsninger. Her kan du få installert en automatisk løsning som stenger vannet så snart sensoren oppdager en lekkasje, samtidig som du blir varslet.


Pusse opp?

Dersom du skal pusse opp badet, kan det være lurt å sjekke rørene i samme slengen. Det er flere som har opplevd å måtte pigge opp gulvet, etter at de har pusset opp, på grunn av gamle rør som plutselig sprakk. Snakk derfor også med rørlegger om å sjekke de gamle rørene i tillegg, før man setter i gang å bygge nytt bad. Her kan du for øvrig finne noen oppussingsråd for badet.


Steng hovedkranen

Hva gjør du hvis du oppdager en lekkasje? Det første du må gjøre er å stenge hovedstoppekranen for å hindre at mer vann renner inn. Vet du ikke hvor hovedstoppekranen er? Da anbefaler vi at du finner det ut nå. Deretter kontakt en rørlegger umiddelbart før skaden blir enda større.


Vannskadekontoret til SINTEF Byggforsk, svarer på spørsmål om vannskader, både for privatpersoner og bedrifter. De kan kontaktes her: https://www.sintef.no/community/Vannskadekontoret/


Kilder: Huseierne.no, Viivilla, SINTEF, DinSide, Waterguard
Foto: Getty Images