Fototips: – Gi boligen den presentasjon det fortjener

For å lykkes med et boligsalg, er det viktig å forberede fotografering. Bildene er førsteinntrykket, og kvaliteten har stor sammenheng med hva som er gjort før bildene blir tatt. Fotograf hos Partners Eiendomsmegling, Robert Baardsen, gir deg her noen tips til hva du bør tenke på.

– Det er stor konkurranse om å fange kjøpers interesse. Derfor er det viktig å gi boligen den presentasjon det fortjener. For de fleste handler dette først om rydding, og deretter om styling, forteller Robert, og fortsetter: – Dersom man har mye ting i boligen kan det være lurt å rydde bort alt av pyntegjenstander. Da starter man med blanke ark, og det er mye enklere å legge tilbake det som skal være med på bildene. Man blir ikke så låst av at fruktskålen sto i hjørnet av kjøkkeninnredningen, kanskje det er enklere å se for seg at den kan være på en annen plass?


Etter å ho bodd lenge i en bolig er det lett å se seg blind på gjenstander. Desto flere ting i et rom, desto mindre kan rommet virke på et bilde. Dersom det er færre ting som kjemper om oppmerksomheten, fremstår bildene også som behageligere og renere å se på. – Av og til kan det være litt vanskelig å rydde bort gjenstander. Man føler at det kan bli nakent. Men tenk på at det ikke er hjemmet ditt du skal selge. Tanken er at en kjøper skal se for seg sin egen hverdag i boligen, sier Robert.


Stue

I stuen er det viktig å få frem romfølelsen, og få inn så mye naturlig lys i rommet som mulig. Har du en flott utsikt, så er det superviktig å få den frem. Pass derfor på at ikke møbler dekker vinduer. Har du mange potteplanter i vinduskarmen, og lamper som henger i vinduet – ta dem bort!

For å få rommet til å virke større, bør det også gjøres en vurdering hvilke møbler som skal være med på bildene. Veldig ofte er det slik at god-stolen tar for mye plass og må bort. Dersom rommet er stort nok, anbefaler fotografen å lage ulike soner: – Her er TV-kroken, her har du lesekroken, og der borte er sofahjørnet!

– Pynt med stearinlys, blomster på stuebord og puter i sofaen. Tenk gjerne farger slik at det blir gjennomgående for hele rommet. Pledd og bøker kan også være med på å gi rommet karakter, forteller Baardsen.


Kjøkken

Her er det viktig å vise mest mulig benkeplass. Kjøkkenet skal gi et rent og inspirerende inntrykk, og i dette rommet skal familiens kokk trives. Rydd derfor bort vannkoker, brødrister og andre store kjøkkenmaskiner. Ta også vekk det som henger på kjøleskapsdøren. Dersom det er kjøkkenskap med glassdører, er det også viktig å tenke på at disse ikke er overfylt. Nå begynner jobben med å style kjøkkenet: Få inn f.eks. friske urter, olivenolje eller en kokebok. Enkelte velger også å dekke på et frokostbord med kopper og fat, te, juice og brødskiver. Lurer du på hvordan dette kan gjøres, er google den beste inspirasjonskilden, anbefaler fotografen.


Bad

På badet skal spafølelsen frem. Fjern personlige effekter som tannbørste, sjampo, skittentøyskurv og lignende. Husk også på det som er over baderoms-innredningen, og vekten som ligger under. Noen få parfymeflasker eller andre gjenstander med pent design kan stå fremme. Pynt gjerne med stearinlys og legg fram håndklær i passende farger.


Soverom

Skap et innbydende soverom ved å holde det lunt og stemningsfullt. Tenk hotell! Ha på et sengeteppe, og pynt med puter. Ofte står fotografen i døråpningen for å ta bilde av rommet. Da ser man bare tre av veggene. Hvis du lurer på hvor du skal samle alle tingene, kan man ofte bruke den siste veggen til å stable ting som du ikke ønsker i bildet.


Mobilbilde
Etter å ha ryddet og stylet hele huset, lurer ofte selgerne om det er bra nok. Kan puten vær her, eller er det bedre å flytte den til andre siden? Et tips er å ta bilde med mobiltelefon av begge alternativene. Da er det enklere å se hva som blir best.

Hvis du har trangt med plass, kan det være lurt å ofre et av rommene for å samle alt som ikke skal med på bildene. Vanligvis er det boden som ofres først.

– Vi starter alltid med en gjennomgang av boligen når vi kommer til fotografering. Da ser vi at alt er som det skal, eller om det bør gjøres noen endringer. Likevel anbefaler jeg å ha det så klart som mulig før fotografering. Da kan hovedfokuset være på komposisjon, motivvalg og lys, avslutter fotografen fra Partners Eiendomsmegling.