Pynt til Advent

Denne julen ser ut til å bli annerledes enn hva vi er vant til. Mange har allerede tjuvstartet med julepynten her i Alta, siden vi tross alt skal tilbringe mye tid innendørs. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan skape lun julestemning i hjemmet.

Advent betyr ventetiden frem til jul. De skikkene vi kjenner til i dag, begynte på 1800 – 1900-tallet, og har faste elementer som adventskalender, adventsstake og adventsstjerne, for å nevne noen. I de senere år har adventstiden blitt en tid til å gjøre hjemmet koselig og lunt, for eksempel gjennom bruk av lyslenker utendørs og stearinlys innendørs.

Mens snøen lar vente på seg, er det flere som nå lyser opp mørket ved å henge opp lyslenker på balkonger, trær og i vinduer. Bruk også gjerne lyslenker innendørs, slik som Gunn Berit Johansen (Hus10a på Instagram) har gjort (se bildet over)

Det som er positivt med å starte tidlig, er at man slipper alt stresset når jula virkelig setter inn.

Det skal ikke så mye til for å få julestemning i huset. Har du peis eller ovn, bruk den! Knitring i peisen er så julete som det kan bli.

Det er ikke advent uten adventsstake. Boligpluss gir deg inspirasjon, enten de henger i taket, brukes som borddekor eller plasseres i vinduet.

Foto: Anitta Behrend / Boligpluss

Er du litt eventyrlysten, og tør å styre unna det mest tradisjonelle, kan du for eksempel prøve å kjøpe inn minitrær og hvite blomster, slik som Mester Grønn foreslår her:

Svibel Herbaria – Foto: Mester Grønn
Pinus Silver Crest Squarrosa Foto: Mester Grønn

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen, foreslår også å bruke grønt og planter når man skal pynte til jul;

– Grønne små trær i krukker gjør mye ut av seg, så pynt med dem i trappen, på kjøkkenbenken eller ute. Store grener i vaser er også veldig enkelt og fint. Det blir mørkt tidlig nå, så stearinlys ute på balkongen eller terrassen setter også stemningen, sier hun og legger til:

– Det finnes masse fine adventsstjerner i butikk nå som du kan henge opp i vinduet. Det må jo være lov i november for å få litt stemning og lys.

Bilde: Tone Kroken interiørstylist– hjemme hos @confettibird

Kilder: Boligpluss, Hus10a, Tone Kroken, Mester Grønn