Kjøp og salg – en sjelden og spennende prosess

Med 2-roms leilighet i Saga holdt veggene på å spise familien Markussen & Sønvisen opp. 2 var blitt 3, og behovet for en større bolig hadde meldt seg.

Andreas Markussen jobber som digital markedsfører hos Kreativ Industri. I Alta er han kjent som en rutinert fotballspiller, og er en del av Alta IFs trenerteam. Sammen med samboer Ida Sønvisen har de nå kjøpt en større bolig.

– Kjøp og salg er noe vi føler vi ikke har helt kontroll på selv. Derfor startet vi med en runde for å få hjelp til å løse prosessen, både ved å kontakte banken og eiendomsmegler. Dette ble en suksessfaktor for oss, forteller Markussen.

Fra banken fikk de råd om at det kan være smart å selge før de kjøper noe nytt. De hadde også en dialog om den økonomiske rammen de hadde å forholde seg til.

Tipset fra banken ble fulgt, og boligen ble lagt ut for salg. Parallelt med dette hadde de sett for seg en drømmebolig. – Vi ønsket ikke å gamble for mye, og samtidig håpet vi på å nå fristen for å kunne kjøpe den nye boligen. Allerede på første visning følte vi at dette var det vi ville ha, sier Andreas.


Kjøpe og selge – en berg-og-dal bane
På 2-roms leiligheten familien skulle selge var det tidlig interessenter på banen. Her startet berg-og-dalbanen.

– I en tidlig salgsprosess tenkte vi at dette order seg raskt. Men da vi ikke fikk budet vi hadde håpet på, valgte vi å ha is i magen, selv om man aldri vet hva det fører med seg, forteller han.

Tiden gikk, og det ble roligere i en periode. Dette skapte usikkerhet. Men plutselig tikket budet inn – og salget fikk en fin avslutning for familien. Da var de klar for å by på en ny bolig.

Andreas Markussen kjente på spenning både ved kjøp og salg. Hvor langt kan vi strekke oss, og hvor langt kan motkandidater strekke seg?


Ulike strategier
I en budrunde har folk ulike strategier. Enkelte velger å øke budet med 10.000 kroner, mens andre smeller til med 100.000,-

– Vi hadde ingen nedskrevet strategi. Vi hadde en ramme å forholde oss til, og måtte spille kortene innenfor det. Det viste seg å fungere for oss, og det ble en bra prosess, avslutter Andreas Markussen.


Andreas sine tips til deg som skal kjøpe og selge:

  1. Få kontroll på budsjett og økonomi, det er en trygghet å vite hva man har å rutte med.
  2. Rådfør deg med fagfolk, og benytt deg av kompetansen du har rundt deg.
  3. Kjør på, få det gjort!