Stopp musene før de kommer inn i boligen

Kaldere netter og lave utetemperaturer gjør at smågnagere finner veien inn i flere norske hjem. I Alta er det heldigvis ikke så ofte, men vi har vært borti to tilfeller nå i den siste tiden.

Gjennom små sprekker i grunnmuren, hull i bekledningen, luftventiler eller åpne vinduer kommer de seg inn i hus, hytter, garasjer og skjul. Nettstedet forskning.no melder at det er født svært mange mus i Østlandsområdet i løpet av sommeren, som godt kan tenke seg å trekke inn i varmen om vinteren på jakt etter mat og ly. Så hvordan skal du forhindre at disse smågnagerne flytter inn?

Tett åpninger

Det viktigste tiltaket mot mus er å hindre dem i å komme inn. Ifølge Anticimex trenger en mus kun en åpning på fem til syv millimeter for å presse seg gjennom. Så hvis du har fått mus i hus, må du være nøye og tette igjen alt du kan av små åpninger. Mus regnes som skadedyr. De kan spre salmonella og tarmbakterier, og de medfører skitt og lort når de bygger rede. Hvis de dør inne i huskonstruksjonen kan det også resultere i vond lukt.

Sjekk kledningen

Først kan det lønne seg å ta en runde rundt huset og sjekke i overgangen mellom grunnmur og kledning. Et godt tips kan være å sette mobilkamera på selfie-funksjon og filme oppunder kledningen. Da vil du fort oppdage hvor det er glipper eller er hull.

For å tette hull og sprekker kan man bruke egnet netting, byggeskum eller silikon. Eller man kan feste musebånd eller børster i sprekker under dører. Sørg også for at vinduer og luker ikke står åpne, eller at det er sprekker i grunnmuren hvor dyrene kan krype inn.

Rørføringer og hjørnekasser

Andre steder du bør sjekke er rundt alle rørføringer inn i huset – at det ikke er åpninger og glipper rundt disse. Lufteluker bør være dekket med netting. Sjekk også alle hjørner der to bord møtes. Ofte er det glipper og åpninger i topp eller bunn av slike hjørnekasser. Unngå å lagre vedstabler inn mot husveggen, da mister du oversikten over hva som kryper inn.

Bruk musefeller 

Finner du muselort innendørs eller hører små knirkelyder på loftet bør du sette opp musefeller umiddelbart. I tillegg til å tette igjen små innganger er det de tradisjonelle klappfellene som fungerer best. Når det gjelder lokkemat er mus visstnok mer glad i sjokoladepålegg eller peanøttsmør, enn ost.

Med mindre du vil leve med lukten av mus som ligger og dør og råtner inne i vegger og skjulte sprekker, bør du ikke bruke gift. Klappfeller har du kontroll på, og du risikerer ikke at musene blir liggende døde over tid et sted hvor du ikke får tak i dem.

Ikke sett fellene midt på gulvet, da kan musene være for redde til å gå i dem. Sett dem langs fotlisten slik at de klapper inn mot den. Da er sjansen større for å fange dyrene.

Dersom du ikke ønsker å ta liv av musa, finnes det også feller som stenger dem inne i et bur, slik at du kan slippe dem ut i naturen. Så lenge du har tettet alle museinnganger, kan dette alternativet også fungere fint.

Profesjonell hjelp

Dersom du har tettet igjen alle innganger, og musene fortsatt kommer seg inn i boligen eller hytta, kan det være på tide å tilkalle et skadedyrfirma. De vil hjelpe deg å finne ut hvor og hvordan gnagerne kommer seg inn. De siste årene har bruken av gift i skadedyrbransjen gått kraftig ned. Det vil ikke være noen grunn til å bruke gift mot musene hvis man får stengt dem ute.

Kilder:
huseierne.no

anticimex.com