Fra hus til leilighet – nye behov for voksne boligkjøpere

Det er ikke lenger noe nytt at det er et stort boligmarked for personer over 55 år, som etter hvert har fått nye behov. Barna har flyttet ut, det er slitsomt å måke innkjørsler og man orker kanskje ikke lenger å rengjøre et helt hus når man bare er to.

I følge tall fra Prognosesenteret sier 55 prosent av pensjonister at de ønsker å flytte inn i en leilighet neste gang de flytter, og at de da ønsker mindre areal. Ønsket om en enklere bosituasjon er den vanligste årsaken til dette.

Mange opplever at i området der barna vokste opp, har naboer gjennom mange år flyttet og nye småbarnsfamilier har kommet til. Da kan det være fristende å flytte til et sted hvor man kan møte likesinnede og andre personer i samme livssituasjon.

– Når barna flytter ut, og man er bare en eller to, endres også behovene man har, sier eiendomsmegler Daniel André Adamsen hos Partners Eiendomsmegling i Alta. – Det som kjennetegner mange av våre senior-kunder, er at de ønsker alt på ett sted. Det vil si at de gjerne vil ha parkeringsmuligheter eller garasje, samtidig som at det er gangavstand til butikker, restauranter, kollektivtransport og andre kulturtilbud.

Bofellesskap
Både private utbyggere og kommuner ser at det har vært en økende etterspørsel i dette segmentet de siste 20 årene, og mange har spesialisert seg på boliger som er tilpasset en eldre målgruppe. I disse prosjektene er utformingen slik at man får følelsen av et bofellesskap hvor beboerne har like behov. – Flere seniorboliger tilbyr også smarthusløsninger, slik at både de som bor der, og deres pårørende får større trygghet, forteller han.

I enkelte leilighetskomplekser har man bygget ut fellesområder og aktivitetsrom både ute og inne, med blant annet felles kjøkken hvor man kan tilberede måltider sammen, samt snekkerbod og felles hageområder.

Kresne boligkjøpere
Felles for de fleste som kjøper seniorboliger (for de over 55), er at mange flytter fra en større bolig til en mindre leilighet som trenger mindre vedlikehold. Det betyr at leilighetene må være effektivt utformet og ha en beliggenhet som tilfredsstiller strenge krav fra en kjøpesterk og kresen gruppe.

– De ønsker en enklere bosituasjon hvor det meste er tilgjengelig og hvor tjenester som brøyting og eventuelt renhold kan være en del av pakka, avslutter Adamsen.

Kilde: Prognosesenteret
Foto: Getty Images