Rengjøringstips for boligen din

Enten du har kjøpt ny bolig eller har bodd der en stund, er det viktig å holde den vedlike. Et rent hus hindrer slitasje og potensielle helseplager. Vi gir deg noen enkle råd på hvordan du kan forlenge levetiden på boligen din.

Godt renhold er ikke bare bra for helsa, det er også nødvendig for boligens levetid. Men det er viktig å bruke riktig vaskemiddel.

En viktig del av hverdagen til eiendomsmeglere, er å gi råd til boligselgere om hva de bør gjøre i hjemmet, for å oppnå høyest mulig salgspris når den legges ut i markedet. Dette gjelder enten du selger en to-roms leilighet i Saga eller en enebolig i Gakori.

Parkett
Det er mange boliger som har parkett i dag. Gulvet må uansett vedlikeholdes, og da gjelder det å bruke riktig mengde vann og vaskemiddel. Unngå å bruke mye vann. Parketten er ikke helt tett mellom skjøtene og vann kan da renne ned mellom plankebordene. I verste fall kan skjøtene begynne å svelle. Dersom du MÅ vaske og bruke vann, benytt da en godt oppvridd klut med såpe med lav pH-verdi. Det anbefales å ikke bruke vanlig grønnsåpe. I følge parkett.no – anbefaler man å bruke egentilpasset såpe som er mer skånsom mot underlaget.


Fliser
Fliser kan være slitsomme å holde rene. Spesielt i fugene opplever man misfarging. Her gjelder den samme regelen: Ikke bruk grønnsåpe. Det er ikke tilpasset fliser, og vil bare legge et fettlag oppå flisene. Sjekk gjerne med flisprodusenten om hva slags rengjøringsprodukt som passer til de flisene du har. Det anbefales å bruke et middel med nøytral pH-verdi.

Det er ikke uvanlig å få små brune flekker i fugene mellom flisene. Dette kan være små soppdannelser som kan være lurt å fjerne. Prøv gjerne med en Magic Svamp som bare trenger vann (Dette kan kjøpes hos Clas Ohlson eller Europris). Eller du kan prøve kjerringrådet med en tannbørste og eddik. Dette skal også fungere bra. Et annet tips er å bruke en nal til å fjerne vannet etter hver dusj. Dette reduserer oppbyggingen av ny kalk.

Vegger og tak
I følge Astma- og allergiforbundet bør vegger og tak rengjøres minst én gang i året. Ved å gjøre dette, reduserer man mengden svevestøv. Rengjøringseksperter anbefaler å bruke en fuktig mikrofiberklut. Men pass på at den bare er litt fuktig – er kluten for våt, kan den lage skjolder på vegger og tak. Eventuelt bruk en tørr mikrofiberklut for å ta støvet.

Noen korte tips til vask av vegger og tak:

– Moppestang, mikrofiberklut og mikrofibermopp er gode hjelpemidler.
– Mikrofiberklut brukes til karmer og lister. Den fjerner støv og enkelte flekker.
– Mikrofibermopp passer godt til støv, hår og lo, i tillegg til spindelvev og annet tørt smuss.
– Ikke bruk for mye vann i salmiakk-blandingen.
– Sjekk alltid først om malte flater kan vaskes.

Tepper
Støvsug teppene ofte – de er støvsamlere og kan være plagsomme for astmatikere. Har du gulvvarme, bør du sjekke hva slagst teppe du har. Som regel går det fint, men hvis teppet har skumunderlag, bør du fjerne dette. Varmen kan få underlaget til å sette seg fast i gulvet og bli svært vanskelig å fjerne i ettertid.             

Kilder: parkett.no, dinside.no, ifi.no, City Maid
Foto: Getty Images