Slik gjør du boligen salgsklar

Bør du pusse opp boligen før salg? Hvilke møbler egner seg best på visning? Ved hjelp av disse enkle tipsene kan du gjøre boligen din attraktiv for potensielle kjøpere.

– Vi får ofte spørsmål om hvorvidt boligen bør pusses opp før salg, og som regel er det kun mindre oppgraderinger som skal til for at nettopp din bolig blir attraktiv på markedet, sier Marianne Sodeland, administrerende direktør i Partners eiendomsmegling.

En viktig del av hverdagen til eiendomsmeglere, er å gi råd til boligselgere om hva de bør gjøre i hjemmet, for å oppnå høyest mulig salgspris når den legges ut i markedet. Dette gjelder enten du selger en to-roms leilighet i Oslo eller en enebolig på Gjøvik.

– En godt vedlikeholdt bolig skaper et positivt inntrykk og kan potensielt øke verdien med flere hundretusen, forteller Sodeland.

  1. Mal vegger og tak

Et malingsstrøk på både vegger og tak kan fort lønne seg. Det handler om å gi et godt førsteinntrykk, og lyse rene flater gjør nettopp det. Mange boligkjøpere setter stor pris på å kunne flytte rett inn, og slippe ekstra kostnader med å få malt opp. Du kan gjerne prøve deg frem med moderne og tidsriktige farger, men ofte er det et blank lerret som skal til for å overbevise den rette kjøperen. Et godt tips er å benytte farger som fremhever boligens egenart, forbedrer lyssettingen og gir større romfølelse.

  1. Slip slitte tregulv

Det kan være fint å oppgradere gamle tregulv som viser synlige tegn til slitasje. Som regel vil en god investering være å leie en slipemaskin og gjøre jobben selv. Eventuelt leie inn noen til å gjøre jobben for deg. Maling er et annet alternativ, som krever litt forarbeid, maling og utstyr, men stort sett uten de store kostnadene. Husk å fjern gamle gulvtepper, da disse kan dra ned et ellers godt inntrykk.

  1. Hold kjøkkenet rent

Mange lurer på om det lønner seg å bytte ut kjøkkenet før salg, men i de fleste tilfeller er det hverken å anbefale eller nødvendig. Man får sjelden igjen det man legger inn, dessuten kan det være utfordrende å finne akkurat stilen som ny eier ønsker. På den andre siden er det ingenting som er mer utrivelig enn å komme til et skittent kjøkken. En fin huskeregel er å vaske over både benkeplater, inni skap, komfyr og kjøleskap. En enkel oppgradering kan være å bytte knotter på skuffer og skapdører til noe mer moderne for å løfte inntrykket. Utdaterte kjøkkenfronter kan også få nytt liv med litt maling eller spraylakk.

  1. Frisk opp badet

Det lønner seg sjelden å gjøre store, dyre inngrep på badet. Men du kommer langt med en grundig vask av vegger, fliser, servant, badekar, dusj og fugekanter. Det kan også være smart å legge ny fugekant, der denne er delvis eller helt borte. Fugemasse får du kjøpt hos de fleste byggevarehus til en rimelig penge, men husk å være nøye når kantene legges slik at arbeidet ikke virker mot sin hensikt. Bad kan enkelt se mer moderne ut med ny baderomsinnredning, men noen ganger er det kun et par grønne planter som skal til for å gi badet et freshere uttrykk.

  1. Skap «godfølelsen» med boligstyling

Når det gjelder boliginnredningen er nøkkelen å skape en god atmosfære. Husk at potensielle kjøpere ønsker å få «godfølelsen» når de er på visning. Hold det ryddig og fjern overflødige møbler og pyntegjenstander. Trenger du eksperthjelp har våre meglere samarbeid med flere dyktige boligstylister, som gjerne tar en gjennomgang for å sette prikken over i-en.

  1. Øk verdien med balkong og peis

Eier du leilighet i et borettslag eller leilighetskompleks og får mulighet til å bygge balkong, bør du slå til. Totalprisen for en balkong er avhengig av størrelse, og om det er flere i gården som skal bygge balkong samtidig. Men har du en balkong, kan du potensielt øke verdien med flere hundre tusen. En designpeis kan du også regne med å få godt igjen for, selv om det koster litt å få den på plass. Det er ikke noen formelle krav til den som skal lage et nytt ildsted, men Brannvesenet anbefaler likevel å bruke kvalifiserte montører. Det er derimot et krav om at nye ildsteder skal meldes til kommunen eller feiervesenet.

  1. Fiks de små tingene

Det er fort å overse en del småting etter mange år på samme sted. Man kan rett og slett se seg blind på sitt eget hjem. Få gjerne en venn eller eiendomsmegleren din til å se gjennom boligen sammen med deg. Det kan nemlig være fint å få noen innspill utenfra. Ofte er det enkle ting, som at et dørhåndtak ikke er skrudd ordentlig fast eller at listene mangler noen steder. Dette er enkle ting som en bør fikses opp i fordi det har betydning for helhetsinntrykket folk får når de kommer på visning.

Er du i tvil om hva du kan gjøre for at nettopp din bolig skal fremstå mer attraktiv for potensielle kjøpere? Spør gjerne en megler om råd!