Slik maler du huset og hytta utvendig

Å male huset eller hytta er et stort og tidkrevende prosjekt. Når på året bør du male og hvilken farge skal du velge? Vi har samlet noen gode tips og råd, som sikrer et fint og holdbart resultat. 

Test fargene før du bestemmer deg
Når du skal male huset bør du tenke over hvilken farge du velger. Kjøp noen bokser med utendørsmaling, mal to strøk enten direkte på fasaden eller på løse kledningsbord av samme type. Se på fargene på ulike tider av døgnet, i solskinn og skygge, før du bestemmer deg. Bor du i et tettbygd strøk bør du ta hensyn til naboene dine. Husk at naboen ser huset oftere enn deg, og det er viktig at den ene fargen ikke overgår den andre. Når nabohusene ligger tett, er likhet i fargetone viktig for harmonien. Ligger huset nær en trafikkert vei, synes forurensninger og trafikkstøv godt på lyse vegger. Vær obs på om du velger å male huset hvitt. Hvitt skiller seg mest ut og avslører alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende. Velger du hvitt bør du velge en dempet hvittone.

Begrens antall farger
Fasade, grunnmur, staffasje, vinduer og inngangsdør kan gjerne være i forskjellige farger. Men husk at omgivelsene også har farge, slik at du velger en farge som passer til hustypen og omgivelsene. Det er også viktig å tenke på at lyset endres med årstiden. Om sommeren vil huset se annerledes ut enn i det blå og kalde vinterlyset. 

Overskyet vær, er godt malevær
Når du skal male huset er det viktig at både været og temperaturen er riktig. Unngå å male i for varmt vær, og mal aldri midt i solsteken. Maling som blir påført en veldig varm vegg kan blære seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm. Du kan male i temperaturer over 20 grader, så lenge du holder deg i skyggen. Overskyet vær med 15-16 grader er godt malevær! Husk også at det kan være fuktig om nettene. Du bør derfor avslutte malingen tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker.

Godt forarbeid gir holdbarhet
Det er viktig at kledningen er ren og tørr slik at malingen får et godt feste. Vask fasaden grundig med en kraftvask, skyll godt og la treverket tørke. Skrap bort løstsittende maling, og bytt ut treverk som er skadet. Slip deretter bort løse trefibre, masker og dekk til alle flater som ikke skal males.

Grunning av treverket
Alle flater med rent treverk skal grunnes. Når endeveden grunnes, kan du bruke en bredsparkel for å beskytte grunnmuren mot flekker. Det er viktig å behandle endeveden/kuttflatene nøye, 3-4 strøk¸ vått-i-vått. Dette gir god forsegling av endeveden og ekstra beskyttelse mot råte.

Velg riktig maling og utstyr
De fleste maleforhandlere har maling som er tilpasset norske forhold. Det er likevel viktig at du følger produsentens anbefalinger om forbruk per kvadratmeter for å oppnå best mulig resultat. Bruk en pensel til å male inn mot kanter og på flater der det er vanskelig å komme til. Deretter anbefales det å male fasaden med en malerulle. Dette er tidsbesparende da malingen fordeles raskere, samtidig som du sikrer et jevnt og fint resultat. Bruker du et forlengerskaft får du en større rekkevidde og mindre unødvendig klatring, hvilket skåner både rygg og skuldre. Malingen strykes så med en pensel for å sikre at kledningen får en jevn malingsfilm. Velg en pensel som passer til bredden på panelet. Når fasaden er malt ferdig, kan du gå over til å male foringer og karmer. La malingen tørke godt før du maler det siste strøket.

Vedlikehold fasaden
Husk å vask fasaden hvert år, da beholder fasaden seg fin lengre, og du utsetter å måtte male på nytt.

Lykke til!

Kilder: 

ifi.no
viivilla.no
jordanvethvordan.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait