Vurderer du å kjøpe bolig med en venn? Her er rådene som sikrer et godt samarbeid

For mange unge voksne kan boligmarkedet føles uoverkommelig. Å kjøpe sammen med en god venn kan gjøre det økonomisk mulig å komme seg inn – men det krever også god planlegging og tydelige avtaler. Her får du rådene som gjør at både vennskapet og boligen står støtt.

Felles boligkjøp krever felles forventninger

Det å kjøpe bolig sammen med en venn kan være både praktisk og hyggelig, særlig hvis man kjenner hverandre godt og har felles interesser. Men selv det beste vennskap kan settes på prøve dersom man ikke har snakket grundig gjennom hva man faktisk går inn i. Derfor er det viktig å være bevisst på hvordan dere ønsker å leve i hverdagen. Husk at et felles boligkjøp innebærer noe mer enn det vanlige med å dele en leid leilighet eller bo i kollektiv. Foruten åpenbare hensyn som felles ansvar med rydding, vask, fordeling av rom og så videre, vil et kjøp innebære enda flere formelle hensyn.

Sameieavtale – en “forsikring” mot misforståelser

Før dere begynner å gå på visninger, er det lurt å sette seg ned og snakke om hva slags bolig dere ser for dere. Hvor vil dere bo? Hva er budsjettet? Skal begge eie like mye? Hvordan håndterer dere det hvis den ene vil selge seg ut senere? Ved å være ærlige og konkrete tidlig, unngår dere misforståelser og konflikter senere.

Et godt tips er å skrive en sameieavtale. Dette er et juridisk dokument som regulerer eierskap, ansvarsfordeling, og hvordan en eventuell fremtidig oppløsning av sameiet skal foregå. Det trenger ikke å være komplisert, men det gir trygghet for begge parter.

Slik gjør dere boligkjøpet trygt og oversiktlig

Når to venner kjøper bolig sammen, fungerer man i praksis som et lite sameie. Det betyr at man deler ansvar for felleskostnader, vedlikehold og ikke minst boliglånet. Mange banker stiller krav om at begge parter må ha god økonomi og stabil inntekt – og dere bør ha en åpen dialog om privatøkonomien før dere kontakter banken.

Vær også oppmerksom på at dere begge står ansvarlig for hele lånet. Det betyr at hvis én av dere ikke klarer å betale, vil banken kunne kreve hele beløpet fra den andre. Derfor er det lurt å tegne en gjeldsforsikring, og kanskje opprette en felles konto til faste utgifter.

Å kjøpe bolig med en venn kan være et smart steg inn på boligmarkedet – så lenge dere tar valg basert på både hjertet og hodet. Med gode forberedelser og tydelige avtaler kan dere skape et hjem dere trives i, og samtidig bevare vennskapet.

Hos &Partners møter vi ofte førstegangskjøpere med kreative løsninger og stor entusiasme. Vi vet hva som skal til for å sikre en god og trygg boligreise – og hjelper dere gjerne i gang.