Gjør boligen din mer energieffektiv

Mens prisene fortsetter å øke, ser vi stadig til smarte måter å spare inn penger på. Strømregningen er en av de største utgiftene vi har, men det finnes energieffektiviserende tiltak du kan ta for å gjøre boligen din mer energieffektiv. 

God isolering

Av boligens totale energiforbruk, kan man regne med at 60 % går til oppvarming. Er leiligheten eller huset dårlig isolert er det rett og slett veldig mye fyring, varme og penger som forsvinner ut gjennom veggen og dårlige isolerte vinduer. Du fyrer bokstavelig talt for kråka.

Om du bor i et eldre hus eller leilighet som er bygget for mange år siden, så var ikke isolering noe som ble prioritert aller høyest. Noen bygninger har ikke isolering i det hele tatt. Det kan uansett være en god idé å etterisolere boligen din.

Selve prosessen med å etterisolere kan være en kostbar engangskostnad, men kan raskt vise seg å være en lønnsom investering. Den nye isoleringen vil redusere varmetap – og energiforbruk. Noe som da gjør at man bruker mindre penger på oppvarming, noe som er særlig viktig nå med høye strømpriser.

Energispareglass

Energispareglass er også en slags etterisolering. Vinduene har en teknologi som bevarer solvarmen som skinner inn gjennom vinduet samtidig som de reduserer innvendig varmetap. De er bedre isolert enn vanlige vindusglass fordi det brukes to eller flere glass der hulrommet mellom dem er i vakuum, eller er fylt med isolerende gasser. 

Ved å bytte vinduer til energispareglass, vil du redusere energikostnader og miljøeffekter av innendørs oppvarming. 

Sparedusj

Å varme opp vann, krever og bruker mye energi. For å effektivisere bruken på dette området kan en god idé være å installere en sparedusj. Med en sparedusj slippes det kun ut 6-10 liter vann per minutt. Dette er halvparten av vannet du bruker med et vanlig dusjhode!

Med halvert vannforbruk blir resultatet at en mindre andel av strømforbruket ditt går med til oppvarming av vann, og du sparer penger.

Oppvarming

De siste årene har det blitt mer og mer populært å erstatte panelovner og oljefyrte ovner med en varmepumpe. Dette er en investering som gjerne koster litt å få på plass, men som utvilsomt vil lønne seg over tid. Om du har store, åpne rom hvor luften kan sirkulere, er en varmepumpe et godt valg. Jo større rommet er, desto bedre er luftsirkulasjonen.

En varmepumpe er både energibesparende og miljøvennlig, og sørger for en jevn og behagelig temperatur i boligen. Uavhengig om du bor i en enebolig, tomannsbolig, rekkehus eller leilighet, kan en varmepumpe fint monteres i de fleste hjem. De fleste varmepumper er tilpasset nordisk klima og kan fint tåle temperaturer helt ned til -25 grader.