Enkle grep for å øke verdien på din bolig

Eldre boliger er bygd med hensyn til andre behov enn de vi har i dag. Det kan derfor være mye penger å tjene på å modernisere boligen din ved å foreta små eller store oppgraderinger i planløsningen. Her får du enkle grep for å øke verdien på din bolig.

Bygge ekstra rom: 

I eldre leiligheter der kjøkken og stue ofte er separat, kan man ganske enkelt flytte kjøkken ut i stue for å få et ekstra rom. Mens i eldre hus, der soverom ofte er ekstra store, kan man dele opp det eksisterende soverommet for å få plass til et til.

Steffen Usterud hos Schala & Partners, Grünerløkka anslår at å frigi plass slik at du får et ekstra rom kan øke verdien på boligen din med 200.000-400.000 kroner.

–   Men ikke la det gå på bekostning av trivsel. Det er ikke alle boliger som «tåler» å bli delt opp i flere små rom, og da vil ikke en slik endring være lønnsomt. Sørg for at det er nok plass, og ikke undervurder at man trenger luft og rom for bevegelse for å trives, forklarer Usterud.

Når det er sagt, hva kan du egentlig gjøre for å få flere rom i boligen din og hvilke regler gjelder?

Sette opp lettvegg:

Å bygge lettvegg uten bæring og store inngrep i boligens konstruksjon er ingen stor oppgave om du er middels nevenyttig. Det eneste du trenger ved siden av materialene er en god plan og tegning av konstruksjonen, og helt vanlig husholdningsverktøy.

Har du plass nok, kan du bygge veggen liggende på gulvet først. Det er enklere å reise den når den er klar, holde den på plass med kiler mot tak og sidevegger og justere til før den festes – enn å gjøre alt av forarbeid mens veggen er oppreist. Husk å måle opp slik at veggen er 1 cm kortere enn avstanden til veggen og 2 cm lavere enn takhøyden – da får du god plass til å isolere og tette skikkelig. Det finnes flere forklaringsvideoer av dette på nettet.

Omgjøre kjeller:

Rom som er godkjente for varig opphold kan fritt byttes eller bygges om, så lenge endringen ikke berører bærevegg og dermed boligens konstruksjon. Du kan med andre ord helt fritt bytte soverom til stue, og stue til treningsrom, om alle rommene er godkjente for varig opphold.

–   Men alt som har med omgjøring eller bruksendring av boligen din å gjøre, er søknadspliktig, forteller Usterud.

–   For eksempel så velger mange å ta i bruk kjelleren som en del av boligen, men siden kjelleren ikke fra før er godkjent for varig opphold må huseier søke kommunen om godkjenning av rommets bruksendring først.

De samme reglene for omgjøring gjelder forøvrig også bruksendring fra fritidsbolig til bolig, fra bolig til næring eller omvendt, og hvis man skal slå sammen eller dele opp boliger/leilighet. Reglene gjelder også bruksendring av rom fra tilleggsdel til hoveddel.

Direktoratet for Byggkvalitet har utarbeidet en fin veiviser som guider deg igjennom prosessen og som forteller deg om du må sende byggesøknad til kommunen eller ikke.

Hva menes med «godkjent for varig opphold»?

Dette er kravene som stilles for at et rom er godkjent til varig opphold:

  • I følge Teknisk forskrifts krav til rom for varig opphold må rom ha et volum på minst 15 m3.
  • Rom for varig opphold skal ha en takhøyde på minimum 2,4 m. Det anbefales at rommet er minst 7 kvm stort.
  • Rommet skal ha vindu og utsyn.
  • Tilstrekkelig tilgang på dagslys er viktig. Kravet er at rommets lysflate utgjør minimum 10 prosent av rommets bruksareal.
  • I tillegg kan det være krav om størrelse på vindu og brystning dersom dette må være en alternativ rømningsvei.

Utover dette kan det komme påløpende krav dersom ombyggingen er større. Da kan en god idé være å sjekke siste teknisk forskrift, slik at du vet at du gjør alt i henhold til gjeldende forskrifter og regler. Hvis du i fremtiden skal selge boligen, må dette kunne dokumenteres.

Likte du denne artikkelen? Les mer her.