Velg riktig belysning i høstmørket

Det går mot mørkere tider, og gode lyskilder i hjemmet blir viktigere enn noen gang. Her får du noen tips til hvordan du kan lyse opp hverdagen og skape stemning i boligen din.

Belysning i hjemmet har som regel tre funksjoner:

1. Grunnbelysning: Det jevne lyset i rommet, som sikrer at du har nok lys til f.eks. rengjøring. Løses ofte med taklamper, downlights eller vegglamper.

2. Funksjonsbelysning: Fokusert, ekstra sterkt lys som skal dekke et område der du utfører en oppgave. Løses ofte med takpendler, spotskinner eller leselamper til gulv, bord og vegg.

3. Stemningsbelysning: Lyset som roer ned og understreker en stemning og følelse. Løses ofte med bordlamper, gulvlamper og vegglamper.

Å finne riktig belysning i hjemmet kan være utfordrende i et land som Norge, med en vinter som knapt byr på dagslys. 

Under har vi listet noen gode råd som hjelper deg på veien:

Styr lyset med skjerm

Ønsker du mer lys på et spesielt sted, bør du velge lamper med skjerm. Skjermen styrer lyset, og gjør at det ikke «forsvinner» ut i rommet. Skjermløse lamper er moderne, men de er dårlige lyskilder. Slike lamper er best der du først og fremst ønsker et dekorativt element, ikke der du trenger godt lys.

Lumen og Kelvin

Tidligere kunne man bruke watt for å forstå omtrent hvor mye lys en lyskilde ga. Alle visste at en 25-wattpære ga mindre lys enn en 60-wattpære, selv om watt egentlig bare sier noe om energiforbruket. Med dagens energieffektive pærer kan man ikke sette likhetstegn mellom watt og lysmengde.

Lumen (Lm) måler lyset fra pærer som skinner i alle retninger. Jo mer lys, desto høyere lumentall. Ved å multiplisere antall watt med 10, får du det omtrentlige lumentallet. Hvis du for eksempel skal skifte ut en gammel 60 W lyspære, kan du se etter en pære med om lag 600 lumen. Kelvin angir hvor varmt lyset er. Kelvin forkortes som oftest til «K». Jo høyere kelvin, jo kaldere er lyset. En «vanlig» glødepære gir ca. 2 700 kelvin. Slikt lys passer der du vil ha det lunt, for eksempel i stua og på soverommet. Høyere kelvin kan passe der du trenger godt arbeidslys, som for eksempel i bod eller garasje.

Sørg for godt arbeidslys

Husk å belyse viktige arbeidsområder i hjemmet, som for eksempel kjøkkenbenken, lesekrok og hjemmekontorpult med ekstra lyskilder i tillegg til det generelle lyset i rommet. Belys det du vil fremheve, eksempelvis et fint maleri, en vase du liker spesielt godt eller en gammel kiste du er glad i – bruk spotter eller stålamper og rett lyset mot objektene.

Unngå flimmer med rett dimmer

Mange har opplevd at led-pærer flimrer. Problemet er da gjerne at dimmeren er feiljustert eller av feil type. Det kan også være at kvaliteten på dimmeren er for dårlig. Bytt dimmer, eller få den justert av elektriker.

Bruk bevegelsessensor

Mange taklamper og vegglamper leveres med bevegelsessensor: De skrur seg på når de merker bevegelse i rommet, og slukner en stund etter at bevegelsen har opphørt. Dette brukes mye i kontorlokaler, men kan også være hensiktsmessig i enkelte rom hjemme, som for eksempel i kjellere og boder.

Bruk downlights for generell belysning

Innebygde downlights i taket gir god generell belysning i et rom. Sørg for å få montert downlightsene riktig, spesielt når de festes i himling mot kald sone, slik at ikke varm, fuktig luft slipper igjennom til den kalde sonen og skaper risiko for råte.

Skap stemning med dekorlys

Levende lys skaper kos og stemning, men bidrar også til økt brannfare og forurensing av innemiljøet. Spesielt med små barn i hus kan det være smart å unngå åpne flammer. Det finnes mange fine, elektriske lys som skaper stemning både til hverdag og fest, og som kan erstatte levende lys: Alt fra kubbelys og telys til kvister med lys, kranser, lyslenker, skulpturer etc. Hvis du likevel ønsker å bruke levende lys bør du se etter svanemerkede stearinlys. De er laget av fornybare råvarer som ikke kommer fra bevaringsverdige skogmiljøer. Lys av bivoks regnes også som et miljøvennlig, men eksklusivt, alternativ til tradisjonelle stearinlys.

Kilder:

huseierne.no

christiania-belysning.no

naturvernforbundet.no